Social Icons

.

joi, 29 august 2013

Ce trebuie sa stii cand alegi tamplaria casei?


Fie ca ne construim o casa noua, fie ca o renovam pe cea existenta, ajungem la un moment dat in situatia de a decide ce fel de tamplarie montam.
In acest punct apare intrebarea: tamplarie din lemn, din PVC sau din aluminiu? Avand in vedere ca alegem tamplaria pentru o casa de locuit, tamplaria din aluminiu iese din discutie, aceasta fiind recomandata in cazul constructiilor cu spatii vitrate mari cum sunt cladirile de birouri, spatiile comerciale, sedii de firme, etc.

Desi a existat o perioada in care majoritatea oamenilor renuntau la tamplaria din lemn in favoarea tamplariei din PVC, in ultimul timp, aceasta recapata teren, ce-i drept, mai discret. Se pare ca de vina este curentul ecologist, promovat tot mai mult pe canalele media sau pur si simplu dorinta oamenilor de a avea o casa in stil traditional. Vorbim insa despre tamplarie din lemn cu geam termopan, mult superioara celei clasice, cu o singura foaie de geam.

sâmbătă, 6 iulie 2013

Cultura tomatelor, la indemana oricui

Tomatele, denumite popular rosii, reprezinta una dintre cele mai comune si apreciate legume (sau fructe, asa cum sunt considerate stiintific). Apreciate in domeniul culinar pentru gustul lor, iar in domeniul nutritiei pentru compozitia bogata in vitamine si minerale. Si aprecierile nu se opresc aici. Aceasta minunata leguma este utilizata si in domeniul cosmetic, sucul de rosii ajutand la revigorarea tenului.


Scurta istorie a tomatelor

Originea rosiilor este incerta. Tomatele salbatice isi au originea in zona

duminică, 14 aprilie 2013

Se apropie Construct Expo 2013


In perioada 18-21 aprilie 2013 va avea loc Construct Expo 2013, targ international de tehnologii, echipamente,utilaje si materiale pentru constructii. Targul se va desfasura la Romexpo, Pavilionul Central, Platforma 1, Platforma 10, Platforma 1, Platforma V5, Platforma V6.

Targul se adreseaza

joi, 14 februarie 2013

Cultura legumelor pe spatii mici

Esti dornic sa infiintezi o gradina dar nu ai un spatiu adecvat pentru acest lucru? Daca stai la bloc ori curtea casei tale mult prea mica pentru a pune bazele unei gradini, nu dezarma, exista rezolvari si in aceste cazuri. Solutia este micro-gradinaritul (sau gradinaritul pe spatii restranse). Fie ca e vorba de o terasa de bloc, de balconul apartamentului tau ori de acoperisul casei, toate acestea pot fi locatii ideale pentru culturile de legume.

Cum amenjam o gradina pe terasa unui bloc?
In cazul teraselor de bloc, pregatirea terenului este ceva mai riguroasa. Pentru a nu afecta planseul de la ultimul etaj, se folosesc mai multe straturi protectoare. Astflel, vor fi dispuse de la placa de beton catre exterior urmatoarele straturi: sapa cu panta, amorsa, membrana perforata difuzie vapori (1mm), membrana bariera de vapori (3 mm), termoizolatie (5-10 cm), membrana autoadeziva (3mm), membrana antiradacina (4mm), sistem de drenaj al apei (2mm), folie filtrare geotextil, pamant de crestere (20-30 cm), urmand apoi cultura propriu-zisa.

Gradina infiintata pe terasa unei cladiri

Totusi, inainte de a incepe lucrarile de amenajare a gradinii pe terasa, este necesar un aviz al specialistilor in constructii care sa ateste ca structura de rezistenta a cladirii nu va fi afectata.

Gradina din balcon
Realizarea unei gradini in balcon este si mai provocatoare, intrucat spatiul avut la dispiozitie este mult mai restrans. Solutia ideala ar fi culturile in ghivece de ceramica. Ghivecele pot fi dispuse de-a lungul balustradei balconului, atat la baza acesteia cat si agatate la marginea superioara.
Pentru a avea o gradina "permanenta", este necesar ca balconul sa fie inchis, si incalzit pe timp de iarna. Astfel puteti avea un flux continuu de legume pentru bucataria dumneavoastra. In ghivece se pot cultiva de la plante aromatice (marar, patrunjel, leustean) pana la legume precum ceapa, morcovi, vinete, ardei iuti, etc.

Gradina amenajata in balcon

Gradina suspendata
Cand spatiul pe orizontala nu este suficient, va puteti reorineta catre spatiul pe verticala. Puteti infiinta o gradina cu ajutorul unor jgheaburi suspendate. Jgeaburile pot fi asemanatoare celor folosite la acoperisurile caselor pentru scurgerea apei (dar cu diamentru ceva mai mare, 25-30 cm), sau pot fi realizate manual, din tuburi de PVC, prevazute cu alveole, si astupate la capete. Jgheaburile trebuie ancorate din metru in metru, si prinse foarte bine de tavan, in dibluri cu surub sau bolturi. Dupa ancorarea acestora, se umplu cu pamant vegetal, urmand sa se cultive diverse legume. Singura problema in cazul acestui tip de gradina o poate reprezenta accesul ceva mai dificil la culturi. Pentru o irigare mai facila, este bine sa se prevada o instalatie de de udat la picatura, conectata la o sursa de apa, cum ar fi instalatia de apa rece a apartamentului.

Cultura legumelor in jgheaburi


In unele tari, se cultiva legume chiar pe acoperisul in panta al locuintei. Avantajul: plantele profita la maxim de lumina soarelui.

Cultura de legume pe acoperisul casei


O alta solutie poate fi realizarea unei gradini pe sertare suprapuse, expuse in locuri luminoase. Imaginea de mai jos este sugestiva.

Cultura legumelor in sertare suprapuse

Cultivatul pe verticala poate fi o solutie:




Foloseste la maxim terenul din jurul casei

Daca locuiti la casa iar spatiul destinat gradinii este unul restrans, il puteti folosi la maxim prin culturi asociate sau succesive.

Culturile asociate sunt acelea care se produc simultan, pe acelasi teren. Mai poarta si numele de culturi intercalate. Asocierea se poate realiza inca din stadiul de semanat sau rasad, ori cand plantele se afla in stadii diferite de dezvoltare.

Culturile succesive sunt acelea care urmeaza imediat dupa recoltarea culturii precedente.

Prin culturi asociate ori succesive se pot obtine doua, trei sau chiar mai multe recolte pe acelasi teren, in acelasi an.
Un exemplu de utilizare la potential maxim a spatiului din jurul casei l-am prezentat si in articolul "Cum sa-ti asiguri hrana din gradina proprie" .

Orice solutie ati alege dintre cele prezentate mai sus, trebuie totusi sa tineti cont de cativa factori ce trebuie indepliniti: lumina, sol bogat in nutrienti, umiditate.

-->

duminică, 13 ianuarie 2013

Incalzirea casei cu panouri radiante: eficienta sau nu?




Multa lume se intreaba daca este economic sa iti incalzesti casa cu panouri radiante. Dupa parerea mea incalzirea cu panouri radiante nu se preteaza inca, pentru o casa intreaga, decat daca aceasta este foarte bine izolata termic si este echipata macar cu un boiler de preparare a apei calde menajere. Ce ma face sa afirm acest lucru?

Totul pleaca de la modul de functionare al panourilor radiante:

La fel cum Soarele nu incalzeste aerul, ci pamantul, aerul incalzindu-se din caldura cedata de pamant, asa si panourile radiante cu infrarosu, nu incalzesc direct aerul, acestea incalzind obiectele ce se afla pe raza lor de actiune. Asadar daca un panou radiant este indreptat spre zona in care petreceti mai mult timp in camera, doar elementele din acea zona se vor incalzi, iar acestea vor ceda caldura mai departe mediului ambiant din zona acoperita.
Insa ce ne facem daca locuinta nu este izolata termic si afara sunt -20°C? Peretii in loc sa cedeze intreaga caldura acumulata in interiorul locuintei, in mare parte o vor ceda catre exterior unde este mai frig. In felul acesta, panourile ar merge continuu si s-ar ajunge la o factura la curentul electric destul de mare.

Sa facem un test:

Cazul I (apartament neizolat termic):

Sa presupunem ca detinem un apartament de 2 camere de 50 m².
Izolatie termica inexistenta, pereti din caramida sau beton, ferestre si usi fara izolatie buna, acoperis neizolat
Presupunem ca panourile functioneaza in conditii extreme cu temperaturi de -20°C, functionarea fiind 24/24.
Costul lunar al energiei electrice consumate de panourile radiante se ridica la: 550 Lei (TVA inclus)

Cazul II (apartament izolat foarte bine termic)

Apartament cu 2 camere, de 50 m² .
Izolatie termica foarte buna, ferestre si geamuri de tip termopan, pereti izolati cu polistiren de 10 cm, tavan si usi izolate.
Conditii de functionare extreme: temperatura exterioara de -20°C, functionare 24/24
Costul lunar energiei electrice consumate de panourile radiante se ridica la : 180 Lei (TVA inclus)


Panourile radiante se preteaza cel mai bine birourilor si spatiilor comerciale

De ce spun acest lucru?
Pentru ca in aceste spatii, activitatea este limitata la doar 8-10 ore pe zi, nefiind necesar ca panourile radiante sa functioneze intreaga zi.
Acestea se pot monta indreptate spre zona in care angajatii desfasoara cea mai mare activitate (spre birou, spre casa de marcat, etc)
Astfel costurile lunare ale energiei electrice consumate de panouri sunt undeva la 50 Lei (TVA inclus) pentru o suprafata de 25  m², cu functionare 8 ore pe zi.

Asadar, ca o concluzie, panourile radiante sunt eficiente in spatiile mici, bine izolate termic si cu un orar de folosinta de pana la 10 ore / zi.

 

Copyright © 2008-2018 - Casa si Gradina

Director Web Gratuit Director web - Roportal Adauga Site in Director web

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by PRChecker.info service