Esti dornic sa infiintezi o gradina dar nu ai un spatiu adecvat pentru acest lucru? Daca stai la bloc ori curtea casei tale mult prea mica pentru a pune bazele unei gradini, nu dezarma, exista rezolvari si in aceste cazuri. Solutia este micro-gradinaritul (sau gradinaritul pe spatii restranse). Fie ca e vorba de o terasa de bloc, de balconul apartamentului tau ori de acoperisul casei, toate acestea pot fi locatii ideale pentru culturile de legume.
Cum amenjam o gradina pe terasa unui bloc?
In cazul teraselor de bloc, pregatirea terenului este ceva mai riguroasa. Pentru a nu afecta planseul de la ultimul etaj, se folosesc mai multe straturi protectoare. Astflel, vor fi dispuse de la placa de beton catre exterior urmatoarele straturi: sapa cu panta, amorsa, membrana perforata difuzie vapori (1mm), membrana bariera de vapori (3 mm), termoizolatie (5-10 cm), membrana autoadeziva (3mm), membrana antiradacina (4mm), sistem de drenaj al apei (2mm), folie filtrare geotextil, pamant de crestere (20-30 cm), urmand apoi cultura propriu-zisa.
Gradina infiintata pe terasa unei cladiri |
Totusi, inainte de a incepe lucrarile de amenajare a gradinii pe terasa, este necesar un aviz al specialistilor in constructii care sa ateste ca structura de rezistenta a cladirii nu va fi afectata.
Gradina din balcon
Realizarea unei gradini in balcon este si mai provocatoare, intrucat spatiul avut la dispiozitie este mult mai restrans. Solutia ideala ar fi culturile in ghivece de ceramica. Ghivecele pot fi dispuse de-a lungul balustradei balconului, atat la baza acesteia cat si agatate la marginea superioara.
Pentru a avea o gradina "permanenta", este necesar ca balconul sa fie inchis, si incalzit pe timp de iarna. Astfel puteti avea un flux continuu de legume pentru bucataria dumneavoastra. In ghivece se pot cultiva de la plante aromatice (marar, patrunjel, leustean) pana la legume precum ceapa, morcovi, vinete, ardei iuti, etc.
Gradina amenajata in balcon |
Gradina suspendata
Cand spatiul pe orizontala nu este suficient, va puteti reorineta catre spatiul pe verticala. Puteti infiinta o gradina cu ajutorul unor jgheaburi suspendate. Jgeaburile pot fi asemanatoare celor folosite la acoperisurile caselor pentru scurgerea apei (dar cu diamentru ceva mai mare, 25-30 cm), sau pot fi realizate manual, din tuburi de PVC, prevazute cu alveole, si astupate la capete. Jgheaburile trebuie ancorate din metru in metru, si prinse foarte bine de tavan, in dibluri cu surub sau bolturi. Dupa ancorarea acestora, se umplu cu pamant vegetal, urmand sa se cultive diverse legume. Singura problema in cazul acestui tip de gradina o poate reprezenta accesul ceva mai dificil la culturi. Pentru o irigare mai facila, este bine sa se prevada o instalatie de de udat la picatura, conectata la o sursa de apa, cum ar fi instalatia de apa rece a apartamentului.
Cultura legumelor in jgheaburi |
In unele tari, se cultiva legume chiar pe acoperisul in panta al locuintei. Avantajul: plantele profita la maxim de lumina soarelui.
Cultura de legume pe acoperisul casei |
O alta solutie poate fi realizarea unei gradini pe sertare suprapuse, expuse in locuri luminoase. Imaginea de mai jos este sugestiva.
Cultura legumelor in sertare suprapuse |
Cultivatul pe verticala poate fi o solutie:
Foloseste la maxim terenul din jurul casei
Daca locuiti la casa iar spatiul destinat gradinii este unul restrans, il puteti folosi la maxim prin culturi asociate sau succesive.
Culturile asociate sunt acelea care se produc simultan, pe acelasi teren. Mai poarta si numele de culturi intercalate. Asocierea se poate realiza inca din stadiul de semanat sau rasad, ori cand plantele se afla in stadii diferite de dezvoltare.
Culturile succesive sunt acelea care urmeaza imediat dupa recoltarea culturii precedente.
Prin culturi asociate ori succesive se pot obtine doua, trei sau chiar mai multe recolte pe acelasi teren, in acelasi an.
Un exemplu de utilizare la potential maxim a spatiului din jurul casei l-am prezentat si in articolul "Cum sa-ti asiguri hrana din gradina proprie" .
Orice solutie ati alege dintre cele prezentate mai sus, trebuie totusi sa tineti cont de cativa factori ce trebuie indepliniti: lumina, sol bogat in nutrienti, umiditate.