Social Icons

.

vineri, 2 ianuarie 2009

Iernarea plantelor citrice cultivate in locuinte



"...Pentru iernarea citricelor se practica doua metode, in functie de posibilitatile fiecarui cultivator.

Iernarea in camere reci
Se face la temperatura de 4 - 7 °C
, lumina difuza si umiditate scazuta ceea ce face ca plantele sa intre intr-o perioada de viata latenta, fara sa-si piarda frunzele, toate functiile vitale (transpiratia, respiratia, fotosinteza, schimburile bio-chimice) fiind mult incetinite. Metoda este foarte avantajoasa din punct de vedere economic si se poate practica de catre toti cei care au locuinta prevazuta cu beci, camara, veranda sau alte incaperi unde iarna temperatura este moderata si nu prezinta oscilatii mari intre zi si noapte sau pe intervale scurte de timp. Temperaturile pozitive prea coborate (1-3 °C) fac sa cada fructele, iar cele sub 0 °C afecteaza lastarii si chiar planta. Dintre speciile de citrice care se preteaza a se cultiva in locuinte, mai rezistente la frig sunt mandarinul si portocalul iar mai sensibile grepfrutul si lamaiul.
In timpul iernii umiditatea aerului si a solului trebuie sa fie de 30-40% si de aceea plantele se uda de 1-2 ori pe luna, cu apa calduta, pentru a nu cobori temperatura pamantului din vas sub cea a aerului, fapt care determina caderea frunzelor. Nu se aplica fertilizari in toata perioada de iernare, fiind suficienta cea efectuata in toamna . Cu riscul de-a ne repeta, insistam asupra mentinerii la un nivel scazut, in aceasta perioada, a tuturor factorilor de vegetatie (lumina, temperatura, umiditate) nu numai a unora, pentru ca plantele sa nu fie afectate pierzandu-si fructele si frunzele.

Iernarea in camere incalzite
Are loc la temperatura de 12-16 °C, lumina normala si umiditate atmosferica de 50-60%. Aceste conditii determina instalarea unei perioade de vegetatie mai putin intensa, in care fructele continua insa sa creasca. Pentru mandarin si portocal temperatura trebuie sa fie mai ridicata si anume 19 - 22°C.
Pe toata perioada de iarna citricele se ingrijesc cu multa atentie respectandu-se urmatoarele indicatii:
  • Plantele nu se tin in apropierea surselor de caldura (soba, calorifer) si se izoleaza de acestea prin paravane.
  • Se vor evita oscilatiile termice bruste, deoarece provoaca caderea frunzelor.
  • Ridicarea temperaturii peste 18-20°C face ca lamaiul sa imboboceasca si sa infloreasca intens, majoritatea florilor fiind insa incomplete si sterile, fapt pentru care leaga putine fructe si in genere cad in masa.
  • O data cu temperatura, trebuie sa creasca si umiditatea aerului, intre acesti factori existand o stransa corelatie. Astfel la temperaturi de 5-8°C umiditatea trebuie sa fie de 30-40%; la 10-12°C de 40-50%; la 15-18°C de 50-60%; iar la 20-22°C de 60-70%.
  • In cazul temperaturilor mai mari de 18°C plantele pulverizeaza cu apa calduta, de doua ori pe zi.
  • Camerele se aerisesc zilnic evitandu-se curentii reci sau coborarea brusca a temperaturii.
  • Udarea se face de 2-3 ori pe saptamana, cu cantitati suficiente de apa, cu temperatura mai ridicata cu 2-3°C decat cea a aerului din camera, pentru a nu provoca racirea pamantului din vas, caderea fructelor si a frunzelor.
  • Regimul de lumina se asigura prin asezarea plantelor in apropierea ferestrelor cu expozitie sudica sau sud-estica, acestea fiind fara draperii sau perdele groase care sa impiedice patrunderea luminii. Daca conditiile de lumina nu pot fi indeplinite este bine ca iernarea citricelor sa se faca in camere reci, cu lumina difuza.
  • In cazul aparitiei unor daunatori (paduchi testosi) se face combaterea lor cu emulsie de sapun preparata casnic, sau cu insecticide din comert, substantele aplicandu-se prin pensulare pe toate organele plantei, sau prin pulverizare, caz in care se lucreaza cu multa atentie pentru a nu pata si deteriora mobilierul din camera. Asigurarea regimului normal de nutritie se face prin aplicarea in primavara, dupa 15 februarie, a 3-4 fertilizari cu solutie de azotat de amoniu, 0.4-0.5%.
  • Iernarea citricelor in camere incalzite este posibila in orice gospodarie, deoarece necesita temperaturi moderate, excesele termice fiind daunatoare.
Pregatirea citricelor pentru iernat
Indiferent care este metoda de iernare, mutarea plantelor toamna de afara in camere calde sau reci nu se face brusc, ci dupa o prealabila perioada de pregatire (calire). Pentru aceasta, toamna, inainte de caderea primelor brume, plantele se aduc de afara intr-o veranda, hol sau o terasa inchisa, pentru a se obisnui cu schimbarea regimului de lumina si caldura in care se tin circa 10-15 zile, dupa care se duc la locul de iernare. Ele suporta mai usor trecerea toamna de la lumina intensa la lumina mai redusa, decat primavara, cand mutarea are loc in sens invers. Plantele care vor ierna la rece, se uda foarte putin in aceasta perioada de tranzitie pentru a le forta sa intre in repaus vegetativ.
Primavara, trecerea plantelor din camere unde au iernat, afara in gradini se face treptat, dupa o anumita perioada de pregatire. Lumina directa si intensa determina caderea fructelor, frunzelor si de aceea plantele se tin mai intai intr-o veranda, unde, daca este cazul, geamurile se acopera partial cu draperii. Dupa 2-3 saptamani se scot afara, asezandu-le la semiumbra unor pomi cu coroana rara. Scoaterea plantelor afara se face atunci cand ziua este cald, 18-25°C, iar noaptea temperatura nu mai coboara sub 10-12°C. Temperaturile mai scazute fac ca pamantul din vas sa se raceasca prea tare, fapt care duce la inactivarea radacinilor. Dar, este bine sa se retina ca atat racirea cat si incalzirea peste anumite limite a pamantului din vas dauneaza plantelor. Vara, pentru a evita supraincalzirea, ghivecele de lut ars se ingroapa in pamant, iar lazile si ciuberele din lemn se varuiesc sau se acopera cu materiale termoizolante..."

Sursa: "Cultura citricelor in gospodarie" , autor Dr. Mari-Ann Dobrota


3 comments:

  1. Pe lamaiul meu au aparut niste paduchi lati si nu stiu cum sa scap de ei. daca stie cineva va rog sa-mi spuneti

    RăspundețiȘtergere
  2. Prin altoire in ochi am obtinut un lamai si un grapefruit. Din pacate, vrand sa ajut mai rau am facut deoarece le-am pus un ingrasamant pt. citrice cumparat din comert dar cred ca am pus prea mult iar plantele au inceput sa piarda frunzele iar cele noi cresc de un verde mai putin intens si cu multe puncte galbui, se vede ca nu sunt sanatoase. Fructele cresc pana la marimea unei cirese si apoi cad. Ce trebue sa fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-i schimbi pamantul.
      bu este de la ingrasamant.
      in principiu pt citrice ai nevoie de ingrasamant pe baza de azot.
      Cred ca mai mult ca sigur pamantul nu este permeabil

      Ștergere

Spuneti-va parerea...

 

Copyright © 2008-2014 - Casa si Gradina

Powered by FeedBurner Display Pagerank