luni, 11 iunie 2012

Casa cu acoperis fotovoltaic



O tema abordata de cateva ori pe acest blog a a fost utilizarea energiilor alternative pentru casele particulare.
Subiectele abordade din domeniul energiei regenerabile au prezentat un real interes fie ca a fost vorba despre convertirea energiei solare in energie termica, utilizand panourile solare pentru incalzirea apei menajere, ori despre despre utilizarea energiei cinetice a vantului si transformarea acesteia in energie mecanica si ulterior in energie electrica. De asemenea am mai prezentat date referitoare la utilizarea panourilor fotovoltaice pentru alimentarea cu energie electrica a unei case.
Am sa revin astazi cu un astfel de articol, tema principala fiind acoperisul fotovoltaic.

In practica sunt utilizate 2 solutii tehnice:
  1. Montarea panourilor fotovoltaice avand ca suport acoperisul cladirii

  2. Instalarea unui acoperis realizat din panouri fotovoltaice (acoperis fotovoltaic)



Intrucat prima varianta este destul de cunoscuta, am sa ma axez pe a 2-a solutie: acoperisul fotovoltaic.


Acoperisul realizat din sindrile fotovoltaice

Acoperisul din sindrile fotovoltaice  asigura partial sau total necesarul de energie electrica al unei cladiri.

Sindrilele fotovoltaice prezentate mai jos au urmatoarele dimensiuni:

latime = 30.48 cm
lungime =  219.71 cm

Firele de conectare, au o lungime de 30.48 cm, sunt dispuse pe partea posterioara a fiecarei placi fotovoltaice si trec prin acoperis pentru conexiuni.
Expunerea standard a fiecarei celule fotovoltaice este de 12.7 cm x 219.46 cm.
Acoperisul fotovoltaic este livrat cu un manual de instalare in care sunt mentionate dimensiunile si modul de dispunere a sindrilelor fotovoltaice. Dupa acest manual, se vor executa gaurile de prindere si de trecere a firelor de conectare pentru sindrilele fotovoltaice.




Iata cum se instaleaza sistemul de sindrile fotovoltaice, de data aceasta peste vechiul acoperis din carton bitumat:




De ce trebuie sa tineti cont inainte de a va instala acest sistem?

1. Cladirea trebuie sa fie pretabila instalarii acoperisului fotovoltaic. Nu trebuie sa existe zone de umbrire a acoperisului, sau acestea sa fie foarte mici.

2. Trebuie sa aveti un o suprafata suficient de mare acoperita cu sindrile fotovoltaice pentru a acoperi necesarul de energie electrica al unei cladiri. Ideal ar fi o suprafata de 30 - 40 m².

3. Conectat sau nu la reteaua publica de energie electrica?
Aveti 2 optiuni:
    -  Sa ramaneti conectat si sa folositi energie electrica din reteaua nationala doar in cazul in care acoperisul fotovoltaic nu produce suficienta energie
   -  Sa fiti independent de reteaua nationala, dar pentru asta este nevoie de un sistem hibrid ce utilizeaza combinatii intre urmatoarele energii: energie solaraeoliana, geotermala (nu prea e cazul tarii noastre) , hidro.

Asadar, un acoperis fotovoltaic este foarte util daca doriti sa va apropiati de independenta energetica.
Pe cat este de util tot pe atat poate fi si aspectos, nuanta de albastru-violet in razele soarelui fiind una placuta ochiului.


duminică, 5 februarie 2012

Primii pasi in apicultura

In acest articol vin in ajutorul persoanelor care doresc sa se apuce de apicultura si nu stiu cum si cu ce sa inceapa.

stupi albine inceput
Pasul 1: Informeaza-te

Cea mai importanta faza pentru inceput in apicultura este sa cititi 1-2 carti apicole cu ceva timp inainte, pentru a invata notiunile de baza despre acest mestesug. As da doua exemple de carti: "Albinele si albinaritul. Ghidul incepatorului" - autor Dr. Ing. Ioana Tudor si  "Apicultura Practica" - autori Stefan Lazar, Marius Dolis.


Pasul 2: Invata de la cei mai priceputi

Urmatorul pas ar fi acela de a merge ca ucenic alaturi de un stupar cu experienta in stupina acestuia pentru a-l ajuta si in acelasi timp pentru a pune in practica tot ce ai citit din cartiile apicole. Procedand astfel, ai ocazia sa il intrebi tot ce iti este neclar si poti invata ponturi noi ce te vor ajuta cand iti vei achizitiona primii stupi.

Pasul 3: Testeaza

In primul an ar fi indicat sa incepi cu 2 stupi, asta pana "prinzi" cat de cat meseria. Eu am cumparat stupii direct de la stuparul la care am fost ucenic cu 600 ron/2 stupi pe 10 rame, un pret destul de redus. Pentru inceput poti sa ii instalezi direct in gradina pentru a-i avea tot timpu langa tine, ca sa inveti cat mai multe lucruri si pentru a putea observa fiecare etapa dintr-un an apicol. Ii poti tine in gradina pana ajungi la un efectiv de 20 stupi cu albine.
albine intrare stup
(Albine in miscare)

Pasul 4: Pozitionarea stupinei

Dupa atingerea numarului de 20 de stupi, ar fi indicat sa cumperi un teren aproape de un deal (locul preferat de albine unde flora este foarte variata si au de unde aduna nectar pentru a-l transforma in miere de albine).
Ideal ar fi un loc la poalele dealului unde sa fie si plantatii de pomi si/sau vita de vie iar pe deal sa se gaseasca salcam aproape de locul tau unde ti-ai instalat stupina pentru ca albina sa aiba ce culege tot anul. Salcamul infloreste primavara, vita de vie mai catre vara, iar mai catre toamna aduna nectar din boabele de struguri (aceasta miere din urma, produsa din nectarul din boabele de struguri, trebuie adunata nu trebuie lasata la albine peste iarna).

luni, 30 ianuarie 2012

Plantarea patrunjelului in ghiveci

Patrunjelul este una dintre cele mai utilizate plante in bucataria romaneasca. Provine din zona mediteraneana, si este folosit inca din antichitate, initial in scopuri curative, iar mai tarziu ca si condiment in alimentatie.
In randurile ce urmeaza, o sa dam cateva sfaturi pentru cei ce doresc sa planteze patrunjelul in ghiveci, in casa.
Patrunjelul este de 2 feluri: de radacina si de frunza. Cel mai popular, mai ales in Europa de Vest, este patrunjelul de frunza.

 Alegerea vasului pentru plantare

Vasul ideal pentru plantarea patrunjelului trebuie sa aiba dimensiuni suficiente pentru ca planta sa se dezvolte, atat pe verticala (radacinile) cat si pe orizontala (frunzele, tulpina).
Patrunjelul este o planta iubitoare de apa, insa nu exagerati cu udatul pentru a nu se "ineca" planta. Este suficient  ca pamantul sa fie permanent umed. Pentru a evita excesul de apa, gauriti ghiveciul in partea inferioara si asezati-l pe o farfurioara in care sa se colecteze surplusul de apa.

Plantarea propriu-zisa

Patrunjelul se poate inmulti prin seminte dar si prin radacina. Dupa plantarea semintelor/radacinilor, udati bine cu apa pentru a se prinde.

Conditii de crestere a patrunjelului

Patrunjelul adora lumina soarelui. Asadar ghiveciul trebuie plasat undeva la geam pentru ca razele solare sa "spele" frunzele plantei. Cu cat locul este mai luminat, cu atat frunzele patrunjelului vor fi mai verzi si mai bogate in vitamine, fotosinteza realizandu-se mai usor. In cazul in care lumina este insuficienta, frunzele vor capata o culoare verde-palid spre galben, fiind mai sarace in vitamine si minerale.

Proprietatile curative ale patrunjelului

Patrunjelul este o planta bogata in vitaminele C, E si B, in special radacinile de patrunjel. Acestea trebuie consumate proaspete si nu congelate sau fierte, intrucat isi pierd proprietatile.
Bolile pe care le poate trata:
Dispensie, indigestie:  radacina de patrunjel stimuleaza secretia de sucuri gastrice, stimuleaza muschii netezi ai sistemului digestiv, previne formarea gazelor in intestin si aparitia colicilor abdominale
- Hipoglicemia: salatele de patrunjel si sucul de patrunjel ajuta la stabilizarea nivelului zaharului in sange si regleaza secretia de insulina in organism
- Calculi biliari: consumul de patrunjel stimuleaza colecistul sa evacueze bila, prevenind astfel formarea calculilor (pietrelor). Regleaza nivelul colesterolului si al bilirubinei din lichidul biliar.