Social Icons

.

joi, 29 august 2013

Ce trebuie sa stii cand alegi tamplaria casei?


Fie ca ne construim o casa noua, fie ca o renovam pe cea existenta, ajungem la un moment dat in situatia de a decide ce fel de tamplarie montam.
In acest punct apare intrebarea: tamplarie din lemn, din PVC sau din aluminiu? Avand in vedere ca alegem tamplaria pentru o casa de locuit, tamplaria din aluminiu iese din discutie, aceasta fiind recomandata in cazul constructiilor cu spatii vitrate mari cum sunt cladirile de birouri, spatiile comerciale, sedii de firme, etc.

Desi a existat o perioada in care majoritatea oamenilor renuntau la tamplaria din lemn in favoarea tamplariei din PVC, in ultimul timp, aceasta recapata teren, ce-i drept, mai discret. Se pare ca de vina este curentul ecologist, promovat tot mai mult pe canalele media sau pur si simplu dorinta oamenilor de a avea o casa in stil traditional. Vorbim insa despre tamplarie din lemn cu geam termopan, mult superioara celei clasice, cu o singura foaie de geam.

Avantajele tamplariei din lemn cu geam termopan ar fi:
  • Lemnul este un material biodegradabil, deci ecologic.
  • Structura din lemn permite schimbul de aer intre interior si exterior, practic, fereastra “respira”.
  • Da casei un aspect clasic, traditional.
  • Daca este corect tratat, lemnul este un material foarte durabil in timp.

Dezavantajele tamplariei din lemn:
  • Lemnul necesita o intretinere corespunzatoare in timp (vopsit, lacuit, etc).
  • In cazul in care nu este intretinuta prin vopsire, lacuire, in tamplaria de lemn se poate infiltra apa, ducand la deformarea acesteia.
  • Pretul tamplariei din lemn cu geam termopan este mai ridicat decat in cazul tamplariei din PVC.


Geamul termopan cu tamplarie PVC reprezinta solutia cea mai la indemana. Acesta a devenit popular la noi in tara la sfarsitul anilor ’90, majoritatea oamenilor alegand sa inlocuiasca vechile ferestre din lemn, ce aveau un singur strat de geam, cu acest tip de ferestre.

Si totusi, de ce toata lumea opteaza pentru termopane? Intrucat prezinta o lista lunga de avantaje:

  • Izolatie termica si fonica mult superioare ferestrelor clasice din lemn. Astfel se pierde mult mai putina caldura iarna, iar zgomotele de afara, raman afara.
  • Rezistenta mare in timp; rezista la diverse substante chimice precum acizi si baze; de obicei, tamplaria din PVC are o durata de viata garantata de cca. 50 de ani.
  • Intrucat PVC-ul este usor de prelucrat, pot fi executate chiar si cele mai indraznete modele de ferestre.
  • Tamplaria poate fi livrata intr-o gama foarte variata de culori. Poti alege de la clasicul alb pana la texturi ce imita stejarul, ciresul sau mahonul.
  • Isi pastreaza culoarea intacta zeci de ani
  • Se pot realiza de la ferestre simple (fixe), ferestre oscilante pana la ferestre oscilobatante.
  • Pretul tamplariei din PVC cu geam termopan este destul de mic in comparatie cu alte tipuri de tamplarie.


Daca la peretii exteriori, putem alege tamplarie din lemn sau din PVC, in cazul tamplariei din interior, in special in cazul usilor interioare, este indicata intotdeauna tamplaria clasica din lemn. De ce este indicata la interior tamplaria clasica din lemn? Pentru ca permite aerului sa circule in casa. Daca toata tamplaria ar fi din PVC, cu garnituri din cauciuc, atunci orice camera ar fi inchisa etans, ceea ce ar duce la un mare disconfort din cauza aerului greu respirabil, sarac in oxigen. 

Pana la urma, cu o oferta atat de variata pe piata, alegerea tamplariei adecvate casei dumneavoastra tine de gust si de utilitatea acesteia.

2 comments:

  1. Foarte utile informatiile
    Totusi va sugeram sa ferificati si producatorii de tamplarie din lemn de pe AfaceriLemn.ro. Lemnul este si va fi un material viu cu parametrii superiori tehnologiilor actuale pe pvc. De exemplu puteti gasi mai multi funrizori de ferestre din lemn stratificat

    RăspundețiȘtergere

Spuneti-va parerea...

 

Copyright © 2008-2018 - Casa si Gradina

Director Web Gratuit Director web - Roportal Adauga Site in Director web

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by PRChecker.info service