Social Icons

.

duminică, 13 ianuarie 2013

Incalzirea casei cu panouri radiante: eficienta sau nu?
Multa lume se intreaba daca este economic sa iti incalzesti casa cu panouri radiante. Dupa parerea mea incalzirea cu panouri radiante nu se preteaza inca, pentru o casa intreaga, decat daca aceasta este foarte bine izolata termic si este echipata macar cu un boiler de preparare a apei calde menajere. Ce ma face sa afirm acest lucru?

Totul pleaca de la modul de functionare al panourilor radiante:

La fel cum Soarele nu incalzeste aerul, ci pamantul, aerul incalzindu-se din caldura cedata de pamant, asa si panourile radiante cu infrarosu, nu incalzesc direct aerul, acestea incalzind obiectele ce se afla pe raza lor de actiune. Asadar daca un panou radiant este indreptat spre zona in care petreceti mai mult timp in camera, doar elementele din acea zona se vor incalzi, iar acestea vor ceda caldura mai departe mediului ambiant din zona acoperita.
Insa ce ne facem daca locuinta nu este izolata termic si afara sunt -20°C? Peretii in loc sa cedeze intreaga caldura acumulata in interiorul locuintei, in mare parte o vor ceda catre exterior unde este mai frig. In felul acesta, panourile ar merge continuu si s-ar ajunge la o factura la curentul electric destul de mare.

Sa facem un test:

Cazul I (apartament neizolat termic):

Sa presupunem ca detinem un apartament de 2 camere de 50 m².
Izolatie termica inexistenta, pereti din caramida sau beton, ferestre si usi fara izolatie buna, acoperis neizolat
Presupunem ca panourile functioneaza in conditii extreme cu temperaturi de -20°C, functionarea fiind 24/24.
Costul lunar al energiei electrice consumate de panourile radiante se ridica la: 550 Lei (TVA inclus)

Cazul II (apartament izolat foarte bine termic)

Apartament cu 2 camere, de 50 m² .
Izolatie termica foarte buna, ferestre si geamuri de tip termopan, pereti izolati cu polistiren de 10 cm, tavan si usi izolate.
Conditii de functionare extreme: temperatura exterioara de -20°C, functionare 24/24
Costul lunar energiei electrice consumate de panourile radiante se ridica la : 180 Lei (TVA inclus)


Panourile radiante se preteaza cel mai bine birourilor si spatiilor comerciale

De ce spun acest lucru?
Pentru ca in aceste spatii, activitatea este limitata la doar 8-10 ore pe zi, nefiind necesar ca panourile radiante sa functioneze intreaga zi.
Acestea se pot monta indreptate spre zona in care angajatii desfasoara cea mai mare activitate (spre birou, spre casa de marcat, etc)
Astfel costurile lunare ale energiei electrice consumate de panouri sunt undeva la 50 Lei (TVA inclus) pentru o suprafata de 25  m², cu functionare 8 ore pe zi.

Asadar, ca o concluzie, panourile radiante sunt eficiente in spatiile mici, bine izolate termic si cu un orar de folosinta de pana la 10 ore / zi.

1 comments:

  1. Panourile radiante pot fi o solutie de reducere a cheltuielilor, mai ales pentru firme.

    RăspundețiȘtergere

Spuneti-va parerea...

 

Copyright © 2008-2018 - Casa si Gradina

Display Pagerank