Social Icons

.

duminică, 5 februarie 2012

Primii pasi in apicultura

In acest articol vin in ajutorul persoanelor care doresc sa se apuce de apicultura si nu stiu cum si cu ce sa inceapa.

stupi albine inceput
Pasul 1: Informeaza-te

Cea mai importanta faza pentru inceput in apicultura este sa cititi 1-2 carti apicole cu ceva timp inainte, pentru a invata notiunile de baza despre acest mestesug. As da doua exemple de carti: "Albinele si albinaritul. Ghidul incepatorului" - autor Dr. Ing. Ioana Tudor si  "Apicultura Practica" - autori Stefan Lazar, Marius Dolis.


Pasul 2: Invata de la cei mai priceputi

Urmatorul pas ar fi acela de a merge ca ucenic alaturi de un stupar cu experienta in stupina acestuia pentru a-l ajuta si in acelasi timp pentru a pune in practica tot ce ai citit din cartiile apicole. Procedand astfel, ai ocazia sa il intrebi tot ce iti este neclar si poti invata ponturi noi ce te vor ajuta cand iti vei achizitiona primii stupi.

Pasul 3: Testeaza

In primul an ar fi indicat sa incepi cu 2 stupi, asta pana "prinzi" cat de cat meseria. Eu am cumparat stupii direct de la stuparul la care am fost ucenic cu 600 ron/2 stupi pe 10 rame, un pret destul de redus. Pentru inceput poti sa ii instalezi direct in gradina pentru a-i avea tot timpu langa tine, ca sa inveti cat mai multe lucruri si pentru a putea observa fiecare etapa dintr-un an apicol. Ii poti tine in gradina pana ajungi la un efectiv de 20 stupi cu albine.
albine intrare stup
(Albine in miscare)

Pasul 4: Pozitionarea stupinei

Dupa atingerea numarului de 20 de stupi, ar fi indicat sa cumperi un teren aproape de un deal (locul preferat de albine unde flora este foarte variata si au de unde aduna nectar pentru a-l transforma in miere de albine).
Ideal ar fi un loc la poalele dealului unde sa fie si plantatii de pomi si/sau vita de vie iar pe deal sa se gaseasca salcam aproape de locul tau unde ti-ai instalat stupina pentru ca albina sa aiba ce culege tot anul. Salcamul infloreste primavara, vita de vie mai catre vara, iar mai catre toamna aduna nectar din boabele de struguri (aceasta miere din urma, produsa din nectarul din boabele de struguri, trebuie adunata nu trebuie lasata la albine peste iarna).

2 comments:

  1. Foarte interesant! Eu stau intr-o zona cu multi salcami, poate imi deschid si eu o stupina :D

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu am inceput cu 2 stupi!!

    RăspundețiȘtergere

Spuneti-va parerea...

 

Copyright © 2008-2018 - Casa si Gradina

Display Pagerank