Social Icons

.

duminică, 20 aprilie 2008

Totul despre bonsai

Ce este un bonsai?
Bonsaiul este arta miniaturizarii plantelor; bonsai este numele dat oricarei plante care este cultivata in ghiveci si care este mentinuta la o dimensiune mai mica sau chiar mult mai mica decat cea normala. Japonezii au rafinat atat de mult tehnica bonsaiului, incat acum sunt capabili sa creeze peisaje intregi in miniatura, pana la cel mai mic detaliu. Cel mai perfect bonsai este cel care, atunci cand e privit, seamana incredibil de mult cu arbustul asa cum arata in realitate, in habitatul sau natural; ca bonsai, el va avea un trunchi mult mai mic, noduros, ramuri si frunze mult mai mici. Pentru chinezi, bonsaiul este mai mult o forma contorsionata; el trebuie sa reprezinte mai degraba un simbol sau o anumita forma, decat un copac adevarat. Pentru un gradinar obisnuit... bonsai poate fi si un copac pitic sau o planta uitata care trebuia asezata in gradina de mult timp si care a trebuit sa se acomodeze la conditiile oferite de ghiveci.Ce plante pot fi transformate in bonsai
Orice planta poate deveni un bonsai, daca poate lua o forma mai mica decat cea normala si daca poate rezista ani intregi plantata in ghiveci; chiar si ierburile pot lua forma aceasta. Ideea din spatele bonsaiului este sa creati inghiveci un aranjament miniatural atragator. Planta poate fi stilizata in asa fel incat sa corespunda modului in care trebuie sa arate un bonsai; pentru a realiza acest lucru, planta trebuie taiata regulat, de aceea se aleg in general arbusti sau tufe care pot fi intretinute mai usor. Cei care sunt pasionati de arta bonsaiului vor experimenta cu siguranta pe arbusti mai dificili. O lege esentiala cand vine vorba de crearea unui bonsai este sa tineti seama mai intai de necesitatile plantei si apoi de regulile de realizare a bonsaiului (daca exista astfel de reguli). Intrebarile la care trebuie sa raspundeti sunt:
- radacinile arborelui pot fi tunse?
- ramurile pot fi taiate?
- planta va rezista daca e plantata intr-un ghiveci?
Nu uitati ca orice modificare ati face in forma si modul de ingrijire al plantei, acestea nu trebuie sa il afecteze negativ.
Unde se tine bonsaiul
Acest lucru depinde in intregime de planta aleasa si de cat de multa atentie va primi din partea gradinarului. Cei mai des intalniti bonsai sunt arbori mici, cu forma bine conturata, care sunt plantati in ghivece foarte joase. Pamantul se va usuca foarte repede, asa ca planta va trebui udata mai des: chiar si de trei ori pe zi, daca este tinuta afara, vara, inbataia directa a soarelui; daca e tinuta la umbra, atunci trebuie udata numai o data pe zi. Majoritatea celor care ingrijesc un bonsai isi instaleaza sisteme automatice de irigare, pentru a fi siguri ca arborele nu ramane fara apa. Iata cateva sfaturi:

- bonsaiul trebuie tratat la fel cum ati trata planta in mediul ei natural;

- daca arbustul este de tipul celor care cresc in gradina, atunci acesta trebuie tinut afara;

- o planta care iubeste umbra trebuie tinuta la umbra;

- pinii, de exemplu, in afara perioadelor foarte calde, trebuie tinut in plin soare.

sursa: http://www.gradinamea.ro/

Ingrijirea bonsailor:

http://www.youtube.com/watch?v=eEw5IL-gsnc&feature=related

1 comments:

  1. nu ianteleg cum trebuie format.trebuie sai tai din varf si din crengi sa poata ramane mic?

    RăspundețiȘtergere

Spuneti-va parerea...

 

Copyright © 2008-2018 - Casa si Gradina

Display Pagerank