Social Icons

.

vineri, 28 martie 2008

Martie - luna gradinaritului

E luna grădinăritului!
Primăvara pluteşte în aer, totul reînvie iar soarele devine din ce în ce mai îndrăzneţ. În ciuda vremii capricioase şi a zilelor mohorîte care probabil vor mai apărea, este timpul să vă gîndiţi să vă ocupaţi de grădină, deoarece indiscutabil, acum este momentul.
Este indicat să vă adaptaţi rapid la cerinţele sezonului şi nu trebuie să uitaţi nimic din lucrările lunii martie:
E bine sa vă gîndiţi în primul rînd la renovarea gazonului, tunderea trandafirilor (dacă aveţi în grădina dvs) sau a pomilor fructiferi. Martie este luna propice pentru a planta exemplarele cu rădăcini nude (fără bulgări de pămînt): garduri vii, arbuşti, trandafiri, sau pomi.
Totodată este important să vă ocupaţi tot în această lună şi de fertilizarea plantelor existente şi să plantaţi, dacă doriţi să aveţi ceva proaspăt pe masa, mai tîrziu şi ceva legume sau verdeţuri.
Dacă nu aveţi încă o grădină şi vă gîndiţi să vă amenajaţi un asemenea loc, mereu prilej de relaxare, este bine să vă faceţi un plan bine stabilit şi eventual să apelaţi la o firmă specializată. Oricum puteţi începe amenajarea grădinii prin crearea de alei, lucrări de săpare, eliminînd pietrele, resturile şi rădăcinile de buruieni. Plantaţi orice vă doriţi, dar evitaţi să faceţi asta pe îngheţ sau dacă se anunţă zile ploioase.
Martie trece repede şi curăţenia de primăvară ocupă mult timp, şi aşa atît de preţios. Florile "bulboase" se ivesc, mugurii încep să îmbrace ramurile şi ne întîmpină în scurt timp aprilie.
Lucrările ce se pot face în luna următoare, trebuie planificate de pe acum aşa că nu uitaţi:
• să stimulaţi gazonul: tundere, aerare şi fertilizare;
• întreţineţi copacii, arbuştii, gardurile vii;
• plantaţi conifere, perene (recomandabil cele vîndute în "containere");
• să prăşiţi şi să pliviţi;
• să plantaţi bulbi de vară;
• pregătiţi ghivece şi jardiniere şi nu în ultimul rînd creaţi peluze noi.Important! Însămînţaţi gazonul la două săptămîni după săpături, astfel buruienile anuale au timp să germineze şi le puteţi neutraliza cu săpăliga. Buruienile perene trebuie îndepărtate la săpare.
Nu uitaţi totodată atunci cînd intenţionaţi să achiziţionaţi diverse materiale pentru grădină (puieţi, bulbi, gazon etc) că acestea trebuie să fie pretabile la solul pe care îl aveţi şi să corespundă la stilului grădinii dvs. În acest sens este indicat să cereţi sfatul unei persoane avizate în domeniu, de preferat un consultant de vînzări de la o firmă de profil.
Cei dintre noi care au posibilitatea să‑şi "prelungească" interiorul cu grădina descoperă că această parte a proprietăţii devine "locuibilă" şi că este mai mult decît spaţiul pomilor, verdeţurilor, florilor: este un "living" în aer liber, este "grădina de locuit". Din aprilie şi pînă la primul ger vrem să ne bucurăm de natură – de culoare şi formă, de arome, de soare, de aerul tonic care ne conferă energie.
Şi nu uitaţi vechiul proverb chinezesc care spune că "acel ce plantează o grădină, plantează fericire!"

sursa: http://www.evenimentul.ro/

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Spuneti-va parerea...

 

Copyright © 2008-2018 - Casa si Gradina

Display Pagerank